Noutati

SINDICATUL METAL BRASOV

Biroul Executiv al Sindicatului Metal din Brasov are următoarea componență:

GABOR FĂNICĂ                  Președinte.

ARDELEAN ION LUCIAN   Vicepreședinte.

DINCĂ VALENTIN               Secretar General.

În 1990 după revoluție, secțiile de sectoare calde ale S.C. Roman S.A. din Brașov (turnătoriile de fontă și oțel, forja și tratamentul termic) au hotărât să își unească destinele într-un sindicat care să lupte pentru recâștigarea drepturilor anulate în timpul regimului comunist, în special cele referitoare la grupe de muncă, sporuri și condiții de muncă, dar și altele.

Astfel în 23 februarie 1990, prin incheierea civilă nr. 45 a Judecătoriei Brașov, s-a acordat personalitate juridică Sindicatului Liber al Metalurgiștilor din S.C. ROMAN S.A., sub conducerea Președintelui TOMPA ZOLTAN. În 1992 în funcția de Președinte al sindicatului  a fost ales DIACONESCU ADRIAN. Începând cu anul 1994 și până în prezent, Președintele sindicatului este Fănică Gabor.

În anul 1996, Sindicatul își schimbă denumirea în Sindicatul Metalurgiștilor, iar în 2004, odată cu privatizarea S.C. Roman S.A., este redenumit ca Sindicatul Metal din Parcul Industrial PRO ROMAN. Numele actual al organizației, Sindicatul Metal din Brașov, a fost adoptat în anul 2011.

Încă de la înființare, Sindicatul a avut o activitate încununată de realizări importante pentru membrii de sindicat. Astfel, s-au recâștigat grupele de muncă prin adoptarea de către Guvern a Ordinului nr. 50 din 05 martie 1990, care a reparat unele inechități în materia grupelor de muncă. În acest sens, s-a inițiat colaborarea cu mai multe organizații sindicale, împreună reușind ca în următorii doi ani, să se obțină o serie de corecții în domeniu, spre exemplu acordarea grupei a I-a de muncă și pentru activitatea din forjă.

În 31 martie 1990, împreună cu alte sindicate din sector, a fost înființată Federația Sindicală Unirea din Sectoare calde și metalurgie, iar în iulie 1990 aceasta din urmă, împreună cu alte 6 federații din sectorul economic, au înființat Confederația Națională Sindicală CARTEL ALFA.

Sindicatul a continuat să militeze pentru drepturile salariaților prin toate mijloacele: participări la acțiuni de protest, întâlniri cu reprezentanții Guvernului, negocieri colective la toate nivelurile, etc. De asemenea, a propus numeroase modificări la proiectele de acte normative, care reglementau activitatea sindicală, corecții la unele legi și a desfășurat multe alte activități în vederea îmbunătățirii activității membrilor de sindicat.

Sindicatul Metal a fost întotdeauna în linia întâi a acțiunilor sindicale pentru apărarea drepturilor mebrilor de sindicat. De asemenea, Sindicatul Metal a acționat în permanență pentru coagularea mișcării sindicale în interiorul CNS Cartel Alfa. Astfel, în anul 2004 Federația Națională Sindicală ”U” METAL au fuzionat cu FNS Solidaritatea 90 și astfel a luat ființă FNS Solidaritatea Metal. Din păcate în timp, unele persoane din coducerea Federației au pierdut din vedere scopul inițial al fuziunii, ei cosiderând organizația sindicală ca pe un bun personal, fără să mai țină cont de faptul că sindicatele sunt constituite pentru apărarea membrilor de sindicat și nu pentru urmărirea de interese personale. Astfel în anul 2014, un grup de sindicate, printre care se numără și Sidicatul Metal din Brașov, au constituit Federația Națională a Sindicatelor din Industrie.


www.guv.ro – site Guvernul Romaniei www.anfp.gov.ro – site Agentia nationala a functionarilor publici